Eltel on mukana Suomen ensimmäisen 5G-testiverkon rakennushankkeessa

Eltel on mukana Suomen ensimmäisen 5G-testiverkon rakennushankkeessa yhteistyössä useiden muiden yritysten kanssa. Eltel kehittää projektissa erityisesti uuden sukupolven verkkoon liittyviä suunnittelu-, toteutus-, käyttöönotto- ja mittaustoiminteita.

- Haluamme pysyä mukana kehityksessä ja Suomessa tähän on olemassa erinomaiset mahdollisuudet yhdessä muiden suomalaisten toimijoiden kanssa. Pyrimme tuottamaan asiakkaillemme lisäarvoa myös pidemmällä juoksulla tukemalla omalla osaamisellamme heidän suunnitteluaan ja päätöksentekoaan tulevaisuuden verkkoratkaisuista, hankkeen yhteyshenkilö Raimo Hiisiö Elteliltä sanoo.

VTT ja Oulun yliopisto rakentavat yhteistyössä yritysten kanssa Suomen ensimmäisen 5G-testiverkon

VTT:n johtamassa konsortiossa ovat mukana Oulun yliopisto/CWC, Anite Finland, EB, Eltel Networks, Exfo, Ficora, Indalgo, Haltia, MediaTek, Nokia, Pulse, Rugged Tooling, Sarokal ja Oulun Kaupunki. Konsortio rakentaa 5G-testiverkon, jossa voidaan kehittää kriittisiä teknologioita sekä testata niiden suorituskykyä realistisessa ympäristössä. 5G on seuraava iso asia langattomassa tietoliikenteessä, joka mahdollistaa erittäin korkeatasoiset multimedia- ja pilvipohjaiset palvelut sekä loppukäyttäjien laitteiden, tukiasemien sekä muiden verkkolaitteiden joustavan suorituskyvyn samalla kun materiaalien ja energian kulutus pienenee.

Ouluun rakennettavassa testiverkossa on kaksi osaa: suljettu verkko VTT:n tiloissa ja julkinen verkko yliopiston tiloissa. Suljetussa verkossa yritykset voivat testata teknologioidensa toimintaa, julkisessa verkossa voidaan taas testata esimerkiksi suurempia liikennemääriä.

5G on todella tärkeä ja seuraava iso asia langattomassa tietoliikenteessä. Siitä tulee yleinen infrastruktuuri perinteiseen rajusti kasvavaan mobiiliin multimediaviestintään ja massiiviseen koneiden väliseen viestintään, joka täyttää sekä kuluttajien että ammattikäyttäjien tarpeet 2020 luvulla. Vaikka 5G vaatii merkittäviä arkkitehtuuritason muutoksia ja täysin uusien teknologioiden käyttöä, sen täytyy mahdollistaa myös joustavan siirtyminen nykyisestä järjestelmäarkkitehtuurista ja teknologioista uusiin.

5G-järjestelmän keskeiset osat ovat sen joustava ja mukautuva ilmarajapinta sekä skaalautuva ja dynaaminen verkkorakenne. Ilmarajapinta tukee moniantennirakenteita ja erilaisia laitetyyppejä. Se mahdollistaa myös erilaisten alueellisten optimointien tekemisen ja joustavien spektrialueiden käytön. Myös millimetrialueen ilmarajapinta ja järjestelmäarkkitehtuuri ovat olennainen osa 5G-järjestelmää. 5G-verkkorakenne tukee useiden verkkoteknologioiden hyödyntämistä ja erilaisten palveluiden integroimista suoraan verkkoihin sekä tukee tulevaisuuden esineiden- ja teollisen internetin tarpeita. Kokonaisuudessaan teknologia mahdollistaa mm. erittäin korkeatasoiset multimedia- ja pilvipohjaiset palvelut ja tiheiden verkkorakenteiden käyttöönoton.

VTT johtama projekti on osa Tekes:n uutta 5th Gear teknologiaohjelmaa.

- lähde VTT:n lehdistötiedote

Lisätietoja: 

Raimo Hiisiö, liiketoimintajohtaja, Mobiili Suomi
tel. + 358 40 311 3212
raimo.hiisio@eltelnetworks.com