Eltel uusii Senaatintorin valaistuksen

Iso ja merkittävä Eltelin valaistustyö Helsingin Senaatintorilla on loppusuoralla. Olemme rakentaneet asiakkaallemme Helsingin kaupungille uutta valaistusta Senaatintorilla, joka on yksi Suomen merkittävimmistä kaupunkiympäristöistä.

Aloitimme osuutemme syksyllä 2020 rakentamalla Museovirastolle turvalliset olosuhteet arkeologisille kaivauksille tulevien valaistuspylväiden suunnitelluilla paikoilla. Valaistuksen uusiminen tarjosi Museovirastolle ainutlaatuisen mahdollisuuden tutkia 1600–1700-luvulla paikalla sijainneen Suurtorin kerrostumia.

Eltelin osalta projekti jatkui kesällä 2021, jolloin uusimme torin alla kulkevia kaapelointireittejä. Samoihin aikoihin varmistui, että saamme toteuttaa asiakkaallemme Helsingin kaupungille suunnittelukilpailun voittaneen Futudesignin ehdotuksen. Uusia valopylväitä asennetaan yhteensä 14 kappaletta. Uudet pylväät valaisevat torin ja katujen lisäksi julkisivuja. Niiden lisäksi torille jää myös lyhtymäisiä valaisimia rakennusten edustoille sekä Aleksanteri II:n patsaan seuraksi.

Senaatintorin merkittävässä ja kulttuurihistoriallisessa ympäristössä työskentely on hienoa, mutta myös haastavaa. Torilla liikkuu paljon ihmisiä, ympäristö on suojeltu, ajoreitit torille ovat ahtaita ja esimerkiksi raitiovaunujen ajolangat asettavat omat haasteensa työkoneille.

Tori on yksi Suomen arvokkaimmista kaupunkiympäristöistä ja yksi maamme valokuvatuimpia paikkoja. Työt jatkuvat vielä loppujen pylväiden pystytyksillä ja sen jälkeen katuvalaisimien ja projektorivalaisimien asennuksilla.

Ensimmäisen pylvään nostaminen käynnissä 9.2.2022. Kuva: Iikka Airas / Futudesign.

Lisätietoja:

Pekka Loitokari, aluepäällikkö, valaistus
Puh. 040 311 3019, pekka.loitokari@eltelnetworks.com