Oikein asennetut kaapelit ovat yksi laadukkaan työn tärkeimpiä osa-alueita

Alan edelläkävijänä olemme Eltelissä panostaneet rakentamisen laatuun ja kartoitusten tarkkuuteen tekemällä yhteistyötä asiakkaidemme ja teknologiaa tarjoavien kumppaneiden kanssa. Tavoitteenamme entistä tarkemmat kaapeleiden sijainti- ja syvyystiedot ja entistä laadukkaampi verkko.

Olemme pilotoineet innovatiivisten paikannustekniikoiden käyttöä työmailla niin, että maanrakentaja tekee kartoituksen avoimesta ojasta ilman tarvetta jälkimittaukselle. Työn aikainen mittaus mahdollistaa paremman laadun seurannan valokuvineen, dynaamisemman projektinhallinnan sekä sijainti- ja syvyysvirheiden minimoimisen. Sähkön projekteissa otamme vaiheittain käyttöön pilotoimamme Fieldsight GEO -kartoitusmenetelmän.

Fieldsight GEO on monipuolinen kartoitusjärjestelmä, joka tarjoaa useita mittalaitteita ja kartoitustapoja verkonrakennuksen koko elinkaarelle aina suunnittelusta, avo-ojakartoitukseen ja jälkimittaukseen saakka. Ratkaisu varmistaa dokumentaation korkean laadun työn aikana, kun järjestelmä valvoo mahdollisia mittausvirheitä. Reaaliaikainen tilannekuva joko 360°- tai 4k-kuvien avulla helpottaa projektin seurantaa ja vähentää turhaa matkustusta työmaalle. Myös projektin punakynämerkinnät voidaan tehdä digitaalisesti jouduttaen projektin dokumentointiprosessia. Kaiken kaikkiaan työ saadaan kerralla kuntoon, laskutukseen ja verkko voidaan toimittaa nopeammin asiakkaalle.

Kuva: 360°-kuva tallentuu reaaliaikaisesti. Kuvia katsotaan niihin soveltuvalla ohjelmistolla. Järjestelmä automaattisesti blurraa kuvissa esiintyvien henkilöiden kasvot.

Eltel ottaa menetelmän käyttöön sähkön projekteissa vaiheittain. Menetelmän avulla vastaamme myös Traficomin määräykseen M71, joka edellyttää sähkö- ja tietoliikenneverkon haltijoiden kartoittavan maanalaisten kaapeleiden sijainnin ja syvyyden entistä tarkemmin. Taajamissa tämä tarkoittaa jopa 10 cm tarkkuutta. Käytäntö on ennen ollut varsin vaihtelevaa, mutta nyt samat säännöt koskettavat kaikkia.

Lisätietoja:

Seppo Rytilä, laatupäällikkö
Eltel Networks Oy
Puh: 040 311 2304
Sähköposti: seppo.rytila@eltelnetworks.com

Kuvat alla: Hiljattain pidetyn Fieldsight GEO -koulutuksen osallistujia. Asiakkaamme Carunan palvelutöissä työskenteleviä elteliläisiä yhdessä Wizensen kouluttajien kanssa.

Alemmassa kuvassa vasemmalta oikealle: Samuli Lundberg, Antti Heino, Akseli Peltola, Jussi Heiskanen, Niklas Vuorhela, Tuomas Hyrsylä, Niko Heikkinen, Tuomas Tikkanen, Juho Knuuttila, Henri Kuivalainen ja Samuli Alaluusua.