TAKK-sähkökenttä mahdollistaa turvallisen sähkötöiden harjoittelun — Eltelin on tarkoitus käyttää kenttää erilaisissa koulutustarpeissa

Nyt meillä on Tampereella hehtaarin alueella mahdollisuus tehdä myös sähköasema ja voimajohto (110 kV) asennuksiin liittyviä töitä, kertoo Jaana Harju, sähköverkkoalan kouluttaja Tampereen Aikuiskoulutuskeskuksesta eli TAKK:sta.

— Harjoitteluympäristön laajentaminen on ollut meillä monivuotinen haave. Haaveesta tuli totta, kun saimme opetus- ja kulttuuriministeriön tuen ohella mukaan ison joukon yrityksiä.

— Toivomme tottakai kentälle mahdollisimman kovaa käyttöä. Tänne voi tulla suorittamaan energia-alan ammattitutkinnon sähköverkkoasentaja tai alan erikoisammattitutkinnon sähköverkkomestari, järjestämään yrityksen omia koulutuksia tai mikseipä vaikka räätälöityjä asentajakoulutuksia.

TAKK:n kentällä on kaksi erillistä voimajohtoa, jotka edustavat tyypillisiä Suomessa käytettäviä 110 kV rakenteita, ristikkopylväs, putkipylväs ja puupylväs. Lisäksi kentällä on sähköasema sekä 16 MVA muuntaja. Eltel on osallistunut koulutuskentän toteuttamiseen voimajohdon suunnittelun ja rakentamisen osalta. Lisäksi olemme tehneet tiivistä yhteystyötä alan muiden toimijoiden kanssa.

Videolla pieni näyte 110kv-linjan töistä:

 

— Kenttä ei ole koskaan valmis, eikä pidäkään. Toivomme, että se elää kehityksen myötä ja muuttuu käyttäjien tarpeiden mukaan, Jaana Harju kertoo.

— Iso kiitos vielä kerran yhteystyöstä tässä hankkeessa. Olemme saaneet alan ammattilaisilta niin materiaalilahjoituksia kuin äärimmäisen tärkeitä neuvoja asennuksissa. Saamme myös kuvata asennuksia ja harjoituksia ja olemme saaneet todella hyvää digitaalista oppimismateriaalia.

Eltelin on tarkoitus käyttää kenttää erilaisissa koulutustarpeissa.

— Asiakkaiden vaatimuksissa on useita vuosittain suoritettavia näyttökokeita ja näitä on nyt mahdollista suorittaa TAKK:n kentällä. Voimme hyödyntää koulutuskenttää myös uusien elteliläisten koulutuksessa ja perehdyttää uusia asentajia tai toimihenkilöitä voimajohto- ja sähköasematöihin, kertoo Eltelin Tuomas Antikainen.

—Turvallisuus on meille äärimmäisen tärkeää ja kentällä voimme harjoitella esim. turvallista pylvästyöskentelyä.

Perinteisesti nuoremmat kaverit ovat oppineet eri työvaiheet vanhemman asentajan työparina, joka on voinut joskus kestää aika kauankin. Toki tämä malli on tärkeä jatkossakin. Nyt voimme kuitenkin järjestää tiettyjä koulutusjaksoja hiljaisempina aikoina aikoina ja näin niin voimajohto- kuin sähköasemaosaajat pääsevät töiden pariin nopeammin.

Kysy lisää kentästä ja oppimisympäristöstä: 

Tuomas Antikainen
Puh. 040 311 3400
tuomas.antikainen@eltelnetworks.com