Sähköasentaja on aina valmiina – noin 280 elteliläistä osallistui Rauli-myrskyn tuhojen korjaamiseen

Suomessa viikonvaihteessa riehunut Rauli-myrsky oli tuulennopeuksiltaan yksi kovimmista kesämyrskyistä vuosiin. Myrskytuuli riepotteli sähköverkkoja niin, että enimmillään 200 000 kotitaloutta oli sähköttä yhtä aikaa. Yhteensä noin 280 Eltelin sähköasentajaa ja toimihenkilöä osallistui viikonlopun aikana viankorjauksiin. Osa asentajista työskentelee edelleen maastossa, että viimeisetkin sähköt saadaan palautettua.

Myrsky iski voimalla melkein puoleen Suomeen ja se tekee resurssien jakamisesta vähintääkin haastavaa. Useiden verkkoyhtiöiden verkot kärsivät vaurioita ja eri puolille Suomea haluttiin mittava määrä lisää osaavia sähköasentajia – tietenkin mahdollisimman nopeasti.   

Asentajat aina valmiina matkaan

Koilismaa, Kainuu ja Uusimaa säästyivät tällä kertaa myrskyn koko voimalta, joten vapaita asentajia alettiin ensimmäisenä kysellä niiden alueilta. Nopealla aikataululla saatiin yli sata sähköasentajaa ja työpäällikköä mobilisoitua pahimmat vauriot kärsineille alueille. Tämän mahdollisti Eltelin kokenut työnjohto sekä asentajien hyvä asenne.

Asentajat osaavat jo valmistautua etukäteen lähtöön, kun tieto tulossa olevasta myrskystä tulee.
”Jonkun verran väkeä oli vielä kesälomalla, mutta muuten kynnys lähteä viankorjaukselle on ilahduttavan matala”, Eltelin asiakkuusjohtaja Hannu Rovio kertoo.

Etelä-Suomen aluepäällikkönä toimiva Juha Karppinen vahvistaa Rovion tarinan:
”Ammattimiehet lähtevät yleensä innokkaasti apuun sinne missä heitä eniten tarvitaan ja mielellään heitä matkaan laitetaankin. Oman alueen varmistamiseksi osa joukkueesta on pidettävä kuitenkin paikallisessa reservissä.”

”Meillä on Etelä-Suomessa yhteensä noin 90 sähköasentajaa ja heistä 60 oli viikonlopun aikana muita alueita auttamassa. Muutama työpari on vielä alkuviikon lainassa, että kaikki viat saadaan korjattua, Karppinen kertoo.

Yhteistyöllä asiakkaiden verkot kuntoon

”Osa asiakkaista oli varannut tarpeelliseksi arvioiudun määrän asentajia varalle jo etukäteen, kun myrskystä oli tiedotettu. Osa taas alkoi toimia, kun tapahtumat olivat jo edenneet, Rovio kertoo.

”Laitamme asentajaryhmiä liikkelle sitä mukaa, kun asiakas tekee tilauksen. Miehiä myös siirretään korjausten aikana tarpeen mukaan asiakkaiden kanssa sopien verkkoalueelta toiselle. Verkkoyhtiöiden kanssa pidetään myös tilannepalavereja korjausten edetessä. Hektisimpinä aikoina jopa tunnin välein.”

”Viime vuosina on saatu useita kertoja harjoitella myrskyvalmiuksia ja yhteistyö eri toimijoiden ja alueiden välillä sujuu nykyään todella  hyvin”, Rovio kehuu.