Eltelin sähkönjakelun liiketoiminta voittanut tuulivoimasopimuksen Suomessa

Eltelin sähkönjakelun liiketoiminta on voittanut uuden sopimuksen Suomen Hyötytuuli Oy:n kanssa. Eltel on valittu pääurakoitsijaksi rakentamaan kymmenen tuulivoimalla käsittävää tuulipuistoa Raaheen Pohjois-Suomeen. Vain muutama kuukausi sitten Eltel sai valmiiksi tuulipuiston saman asiakkaan kanssa Raahessa. Euroopan johtavana uusiutuvan energian teknisten palvelujen tarjoajana Eltel vie näin etujoukoissa kestävää kehitystä eteenpäin Infranet -alalla.

Uusi tuulipuisto käsittää kymmenen 3,45 MW tuulivoimalaa. Eltelin urakka käsittää tuulipuiston sisäisen 33kV sähköverkon, tietoliikenneverkon, tiestön, nostoalueiden ja turbiiniperustusten rakentamisen sekä tuulipuiston sähköaseman liittämisen 110 kV voimajohdolla alueverkkoon. Hyötytuulen mukaan tuulipuisto tuottaa valmistuttuaan sähköä 6200 talouteen. Projekti alkaa heti ja valmistuu keväällä 2017.

Eltelin tekeminen tuulivoimapuolella alkoi jo vuosituhannen alussa. Tanskassa Eltel on toimittanut energiayhtiöille tuulipuistojen huoltotöitä, sähköasemia sekä liityntöjä kantaverkkoon. Samoin Puolassa Eltel on tehnyt muutamia sähköasemaprojekteja, ja kantaverkkoon liittymisiä jo vuodesta 2007 lähtien.

Vuosi 2011 oli merkittävä vuosi Eltelille Pohjoismaissa, kun yritys voitti kaksi sopimusta Statkraft SCA Vindin kanssa Pohjois-Ruotsissa. Nämä sopimukset sisälsivät tuulipuiston sähkökaapeloinnit, valokuituverkon sekä 130 kV ja 220 kV sähköasemien rakentamisen.

Suomessa ensimmäiset tuulivoimaan liittyvät projektit alkoivat vuonna 2012, kun Taaleritehdas pystytti viisi tuulipuistoa Suomeen. Eltel vastasi urakassa tuulipuiston sisäverkosta ja kantaverkkoliittymän rakentamisen koordinoinnista. Myös tietoliikenneyhteydet tehtiin Eltelin töinä. Seuraava iso projekti Suomessa oli pääomasijoittajalle Lappiin rakennettu Kuolavaara-Keulakkopään 51 MW tuulipuisto.

Juha Luusua Eltelin Sähkönjakelun liiketoimintajohtaja kommentoi:
“Tuulivoimasta on tullut merkittävä tekijä Suomen uusiutuvan energian alueella. Eltelin kokemus kantaverkoista, sähköasemista ja työmaiden infrastruktuurista yhdistettynä osaamiseen datan siirrossa tekee meistä täydellisen tuulivoimakumppanin. Useat projektit joita olemme voittaneet ja toteuttaneet tyytyväisille asiakkaillemme ovat todiste osaamisestamme ja kokemuksestamme. Peräkkäinen sopimus Hyötytuulen kanssa toimii myös hyvänä referenssinä. Uusien tuulipuistojen toteuttamisen ohella Eltel voi myös tarjota tuulipuistojen ylläpitopalveluita.”

Lisätietoja:
Mikko Aaltonen
Liiketoimintajohtaja, Sähkönjakelu Suomi ja Ruotsi
Puh. 040 3114467