Ilmatieteen laitoksen katolle asennettiin aurinkosähkövoimala tutkimuskäyttöä varten

Eltelin Kiinteän televiestinnän projektiryhmä on toiminut alihankkijana Fortumille ja toimittanut Senaatti-kiinteistölle aurinkosähkövoimalan, jossa on 84 kpl 250 Wp:n paneelia. Ilmatieteen laitoksen katolle asennetun voimalan kokonaisteho on 21 kWp eli 21 kilowattipiikkiä.

Paneelit on kytketty neljään 21 paneelin sarjaan ja jokaisen sarjan jännite on noin 700v DC, jonka ABB:n invertteri muuttaa sähköverkkoon sopivaksi. Voimala on täysin automaattinen, joten se ei vaadi varsinaisia käyttötoimenpiteitä.  

Ilmatieteen laitoksella on viimeisen kolmen neljän vuoden ajan panostettu tutkimus – ja kehitystyöhön, jonka avulla pyritään laajasti tukemaan aurinkoenergia-alaa.

"Ideana on se, että sää vaikuttaa kaikkeen ja tässä näkökulmassa aurinkoenergian saantiin. Meillä on laitoksella todella paljon sääosaamista. Haluamme hyödyntää tätä osaamista tukemaan alan kehitystä Suomessa", Ilmatieteen laitoksen erikoistutkija Anders Lindfors kertoo. "Nyt asennetut paneelit ovat osa Fortumin projektia, jossa tutkitaan aurinkosähkön keskitettyä ohjausta ja hajautettua tuotantoa."

Laitoksella on meneillään useita aurinkoenergiaan liittyviä hankkeita. Yksi keskeisimmistä on projekti, jossa mitataan auringon spektraalista säteilyä.  Tutkimuksen avulla selvitetään kuinka paljon säteilyä tulee eri aallonpituuksilla ja paljonko saasteilla merkitystä aurinkoenergian saantiin.
"Osa tutkimuksistamme on akateemisia ja syvällisiä, mistä asiaan perehtymätön ei ehkä saa niin paljon kiinni, mutta sen lisäksi yritämme tehdä myös käytännönläheisempää tutkimusta, mitä voi helpommin selittää yleisölle ja mistä on ehkä enemmän suoraviivaisempaa hyötyä myös energiamarkkinoille."

"Tutkijan työ on usein hyvin teoreettista.  Nyt kun meillä on nuo paneelit tuolla katolla, pystytään hyvinkin konkreettisesti näkemään miten esimerkiksi säteily tai pilvet vaikuttavat aurinkosäteilyyn. Saadaan kytkettyä tutkimusmaailma konkreettisesti reaalimaailmaan", Lindfors iloitsee. 

Aurinkopaneeleiden lämpötilaa tullaan myös tutkimaan

Nyt asennettuihin paneeleihin on tarkoitus asentaa myös lämpötila-anturit ja mitata miten paneeleiden lämpötila vaihtelee sään mukana. Lämpötila vaikuttaa siihen miten hyvin ne tuottavat sähköä tietyssä tilanteessa.
"Tiedetään, että mitä lämpimämpiä aurinkopaneelit ovat, sitä huonompi on hyötysuhde. Sen takia suomen kevättalvi on antoisampaa aikaa sähköntuotolle. Paneelit pysyvät viileinä ja aurinkoakin on saatavilla paljon",Lindfors tietää. 

Tämän lisäksi Ilmatieteen laitoksella tutkitaan satelliittien avulla saatavaa tietoa auringonsäteilystä.  Tutkimus on tärkeää juurikin aurinkoenergiapuolelle, sillä satelliittien antaman tiedon avulla voidaan ennustaa auringonsäteilyn määrä lähitunneille.  Hyöty kytkeytyy siten aurinkoenergiatuotantoon, mutta myös sähköverkkoon ja sähköverkon ylläpitoon.  Satelliittiaineistojen perusteella voidaan myös tutkia eri alueiden saamia säteilymääriä.  

Kuvateksti: Paneelit olivat koekäyttöpäivänä puolipilvisessä säässä tuottaneet neljässä tunnissa (klo 10-14) n. 40 kWh, joka vastaa tavallisen omakotitalon keskimääräistä päiväkulutusta. Aurinkoisena pilvettömänä päivänä paneelit voivat tuottaa jopa yli 200 kWh, joka vastaa jo viiden omakotitalon keskimääräistä päiväkulutusta. Asiaa olivat ihmettelemässä erikoistutkija Anders Lindfors, Ilmetieteen laitoksen viestintäjohtaja Nina Kukkurainen sekä Eltelin projektiryhmän vetäjänä toiminut Tuomas Kirjarinta.

Lisätietoja:
Avainasiakaspäällikkö Marko Hatara, Eltel Networks Oy
Puh. 040 311 4546