Nopeutta ja kustannustehokuutta maakaapelointiin – Eltel hankki ranskalaisen tehokaivurin kalustoonsa

Eltel valmistautuu tuleviin sähköverkkojen maakaapelointiurakoihin investoimalla ranskalaisen Marais-yhtiön valmistamaan SMC 200 RD pyörä-trencheriin. Laite saapui Ranskasta Suomeen viime viikolla. Koneen tehokkuus perustuu ainutlaatuiseen tekniikkaan, joka auraa, upottaa kaapelin ja täyttää uran samalla vedolla. Laite sopii hyvin niin maaseudulle kuin kaupunkiympäristöönkin.

Maakaapelia asennetaan yleisesti kaivamalla ensin ura kaivinkoneella ja laskemalla sen jälkeen kaapeli maahan. Ura on vielä peitettävä erikseen. Uusi tehokaivuri hoitaa nämä työt yhdellä kertaa. Kone ei tee ainoastaan kaivantoa, vaan samalla se asentaa kaapelit maan alle ja peittää kaivannon suojahiekalla. Lopputyöt siistitään perinteisellä kaivumenetelmällä.

Trencherin avulla saavutettava nopeus on merkittävä etu maakaapeloinnissa. Sen avulla kaapelia saadaan vedettyä jopa 2 kilometriä päivässä. Perinteisellä tavalla tehtynä saadaan kaivettua parhaimmillaan 600 metriä päivässä. Asiakkaalle se tarkoittaa tuntuvia kustannussäästöjä.

-       Uuden koneen kanssa ollaan huomattavasti edellä vanhoja menetelmiä. Sen avulla maakaapelointi onnistuu hyvin haastavaankin  maaperään, Eltelin aluepäällikkö Kimmo Marjamäki kertoo.

Tehokaivuria testattiin viime kesänä 

Viime kesän testikaapelointi vastaavanlaisella laitteella vakuutti Eltelin Build -yksikköä johtavan Marjamäen. 

-       Teimme Elenian kanssa kaapelointihankkeen Vilppulan Pohjaslahdella ja Lempäälän Vesilahdessa, missä rakensimme sähkökaapelia tien sisäluiskaan. Koneen tekemät asennukset eivät aiheuttaneet mitään ongelmia tienrakenteeseen. Kohteet ovat nyt olleet tehoseurannassa talven ja kesän alun. 

Kaivurin teho yllätti kaikki osapuolet. Se sopii parhaiten keskijänniteverkon kaivamiseen maahan teiden varsille, mutta sitä tullaan käyttämään myös pelloilla ja vanhoilla metsään rakennetuilla johtokaduilla. Silloin vanhan pienjänniteverkon kääntäminen maakaapeliksi on helpompaa ja kustannukset pysyvät kurissa. 

Viime viikolla maahan kuljetetun laitteen varauskirja alkaa täyttyä kesää ajatellen.

-       Asiakkaat ovat olleet kiinnostuneita laitteesta. Projekteja on tulossa Kymenlaaksossa Vaalimaalla, Pirkanmaalla Hauholla ja Ruovedellä, sekä Keski-Uudellamaalla Lopella, Marjamäki vahvistaa. Saattaa olla, että talveksi viemme laitteen kollegojemme käyttöön Etelä-Ruotsiin, missä kelit sallivat ympärivuotisen maakaapeloinnin.  

Lisätietoja:
Kimmo Marjamäki
aluepäällikkö, Eltel Networks Oy
kimmo.marjamaki@eltelnetworks.com
puh. 040 - 3113713