Eltel maakaapeloi säävarmaa sähköverkkoa Elenialle Pirkanmaan alueella

Eltel Networks Oy ja Elenia Verkko Oy ovat allekirjoittaneet mittavan kolmevuotisen raamisopimuksen säävarman verkon rakentamisesta Pirkanmaalla. Sopimuksen arvo on lähes 15 miljoonaa euroa. Eltelin maakaapelointiin erikoistunut Build-yksikkö ottaa projektit hoitoonsa.

Elenian kanssa solmittuun raamisopimukseen kuuluu sähköverkon saneerausinvestointeja, joissa vanhaa ilmajohtoverkkoa vaihdetaan säävarmaan maakaapeliin.

- Pääosin hankkeet koostuvat maakaapeloinnista ja puistomuuntamoiden rakentamisesta. Eltel hoitaa suunnittelun, materiaalit, töiden valmistelun, kaapeloinnin ja verkon kytkennät.  Lopuksi puramme vanhan verkon, tuotepäällikkö Antti Ruohoniemi Eltel Buildista kuvaa hankkeita .  

- Eroa normaaliin rakentamiseemme tässä on se, että kukaan ei odota sähköä tupaan, vaan verkon muoto muutetaan ilmasta maahan.

Verkkoa saneerataan hankkeina, joiden aikataulut ovat joustavat.   - Tavoitteena on maakaapeloida ympäri vuoden.  Kohteet valitaan sen mukaan, missä maa ei ole jäässä ja kaapelointia pystyy tekemään, Ruohoniemi kertoo.   

Eltel Build keskittyy maakaapelointiprojekteihin

Sähköverkon maakaapeloinnin lisääntyessä Eltel Networksiin perustettiin vuoden alussa maanrakennukseen keskittyvä Build-yksikkö. Se tarjoaa maakaapeliverkon rakennusta avaimet käteen periaatteella. Projektien toteuttamisen ohella yksikkö etsii jatkuvasti uusia ja tehokkaampia keinoja sähköverkon maakaapelointiin.

- Olemme onnistuneet voittamaan projekteja, vaikka markkinasta kisaillaan tiukasti.  Elenian kanssa nyt tehty pitkän ajan sopimus antaa meille hyvät  mahdollisuudet  kehittää toimintaamme ja kokeilla uusia toimintamalleja verkonrakennuksessa, Eltel Buildia luotsaava Kimmo Marjamäki kertoo.

Kokeilulla Marjamäki viittaa Elenian heinäkuista maakaapelointihanketta varten vuokrattuun trencheriin eli maakaivuun erikoiskoneeseen, joka asensi maakaapelia tien sisäluiskaan tekemällä yhdellä aurauksella valmista verkkoa. Testikohde suunniteltiin yhdessä  Pirkanmaan ELY-keskuksen kanssa, joka  on parhaillaan tekemässä määrityksiä sisäluiskarakentamiseen.  

- Uusi asennustapa nopeuttaa huomattavasti kaapelien maahan laittoa perinteisiin menetelmiin verrattuna. Kustannukset pysyvät kohtuullisella tasolla, kun ennakkosuunnittelu on tehty huolellisesti. Myös muita uusia menetelmiä on kokeiltu, sillä yritämme jatkuvasti löytää asiakkaalle parhaat ja kustannustehokkaimmat rakennusratkaisut, Marjamäki lupaa.

Kuvassa vuokrattu trencher. Kuva: Juhani Eskelinen

Lisätietoa:
Juha Luusua, toimitusjohtaja,  Eltel Networks Oy, puh 040 3113005
Jarkko Kohtala, Rakennuttamis- ja hankejohtaja, Elenia Verkko Oy, puh. 0400 513054