Eltel uurtaa uraa mikro-ojitusteknologian käyttöönotossa

Eltel Networks Oy on ensimmäisenä Infranet-alan palveluntarjoajana Suomessa ottanut käyttöön mikro-ojitusteknologian tietoliikenneverkkojen rakentamisessa. (micro trenching) Teknologian käyttöönoton avulla tietoliikenneverkkojen rakennus ja kaapelien asentaminen nopeutuu jatkossa huomattavasti. Maailmalla mikro-ojitusteknologiaa on käytetty menestyksekkäästi jo vuosia, mutta Suomeen se on rantautunut vastikään.

Menetelmää käytettäessä aikaisemmin  kaivetun puolen metrin ojan sijaan maahan sahataan kapea ura,  johon kaapelit upotetaan. Uran syvyys vaihtelee 30-40 senttimetriin. Kaapelin upottamisen jälkeen ura täytetään seulotulla hiekalla, joka kastellaan sekä tärytetään, kuten kunnalliset ohjeet edellyttävät. Urien leveyttä voidaan vaihdella tarpeen mukaan. Menetelmä toimii niin asfaltilla kuin muissakin normaaleissa maalajeissa.

Valokuidun rakentaminen on lisääntynyt, koska nopeiden laajakaistayhteyksien kysyntä ja niiden kautta saatavat palvelut ovat lisääntyneet. Mikro-ojitusteknologian antamia hyötyjä ovat mm. ympäristöystävällisyys, nopeus ja kustannustehokkuus.

- Kaapelin laittaminen maahan vauhdittuu huomattavasti uuden tekniikan avulla. Lisäksi tekniikkaa käytettäessä aiheutuu vähemmän jälkitöitä, kuten maanvaihtoa ja asfaltointia, Eltelin aluepäällikkö Kimmo Marjamäki kertoo. Lisätöiden vähentyminen ja prosessin nopeutuminen tuovat merkittäviä kustannussäästöjä niin urakoitsijalle kuin urakan tilaajalle, Marjamäki jatkaa.

Lisäksi rakennustyömaista paikallisille asukkaille aiheutuneet haitat poistuvat lähes kokonaan, kun työt saadaan suoritettua nopeammassa aikataulussa ja teitä ei tarvitse sulkea kaivaustöiden takia.  

Teknologian käyttöönotto Elisan työmaalla Kangasalalla


Ensimmäinen kohde, jossa Eltel käyttää mikro-ojitusteknologiaa käynnistyi tiistaina 5.7. Kangasalla. Elisan tilaama työ käsittää kerrostaloalueen, johon kuuluu noin 20 kiinteistöä, joihin tulee laajakaistaliittymät ja kaapeli-tv palvelut. Alueelle asennetaan suojaputket, joita pitkin valokaapeli puhalletaan kiinteistöihin.

- Kangasalan kohteessa ensimmäistä kertaa käytössä olevat laitteet ovat toimineet suhteellisen hyvin. Uusi menetelmä vaatii aina hieman harjoittelua, mutta joka tapauksessa nopeutamme mikro-ojitusteknologian avulla operaattoreiden tilausmassan käsittelyä, Marjamäki vakuuttaa.

Lisätietoja:

Eltel Networks Oy, avainasiakaspäällikkö Marko Hatara
p. 040 311 4546

Eltel Networks Oy,  aluepäällikkö Kimmo Marjamäki
 p. 040 311 3713