Eltel korjaa Tapani-myrskyn tuhoja vaativissa olosuhteissa

Eltel korjaa Tapanin vastaisena yönä alkaneiden talvimyrskyjen aiheuttamia vaurioita vaativissa olosuhteissa. Asentajia on hälytetty kaikkialta Suomesta ja jopa maan rajojen ulkopuolelta korjaamaan myrskyävän tuulen, kaatuneen puuston ja paikoin myös raskaan lumen johdosta syntyneitä johtovaurioita. Yhteensä lähes 600 henkilöä on jossakin päin Suomea talvimyrskyjen tuhojen kimpussa. Eltelin tiimit korjaavat niin sähköverkkojen, televerkkojen kuin rataverkostonkin kärsimiä vaurioita. Päivät venyvät pitkiksi ja töitä on tehty jopa vuorokauden ympäri ja korjaustyöt jatkuvat vielä viikkoja.

 Sähköverkkojen korjaamisessa suurimmat haasteet 

Osa myrskyn alle joutuneesta sähköverkosta on pahoin vaurioitunut ja korjaustöitä tehdään  olosuhteissa, joissa kaatuneiden puiden raivaaminen tieltä, ennen varsinaisiin verkostotöihin pääsyä, vie paljon aikaa.

 -     Olennaisena vaikuttimena tuhojen suuruuteen on ollut repivän tuulen lisäksi vesisateiden pehmittämä maa, jonka vuoksi puut ovat kaatuneet juurineen, Eltel Networks Oy:n toimitusjohtaja Juha Luusua kertoo. Jos maa olisi ollut jäässä, puut olisivat pysyneet paremmin pystyssä. Monin paikoin puut ovat kaatuneet suoraan sähkölinjoille ja niiden poistaminen on ollut hidasta. Pahimman myrskyn jälkeenkin tuuli oli pitkään vaarallisen voimakasta, jolloin pylvääseen kiipeäminen oli liian vaarallista, Luusua jatkaa. 

Asiakkuusjohtaja Hannu Rovio, joka on ollut päivittäin mukana mm. Fortumin pääkonttorin valvontakeskuksessa, kertoo, että osa sähköjohdoista on niin pahasti vaurioituneita, että ne on pitänyt uusia kokonaan.

-     Uuden sähköverkon rakentaminen on välillä hyvin hidasta, kun pahimmillaan on ollut 70 puuta kaatuneena sähköjohdon päälle 100 metrin matkalla, Rovio selvittää. Nyt pitää vain toivoa, että tuulet pysyvät poissa ja että uusia vastoinkäymisiä ei enää tule.  

 

Myös Mobiili- ja Rataverkkojen toiminta keskittyy vikojen korjaamiseen 

Sähköverkkojen lisäksi myös televerkkojen toiminta on katkennut paikoin. Koko Mobiiliverkkojen henkilöstö on valjastettuna viankorjauksia varten.

-     Tärkein tehtävämme on tällä hetkellä viedä varavoimaa tukiasemille, jotta yhteydet toimisivat jotenkin, Mobiiliverkkojen liiketoimintajohtaja Jari Salo kertoo. Osa tukiasemista on edelleen ilman sähköä. Lisäksi tukiasemat ovat usein katkenneiden puiden takana, joten niiden luokse pääseminen on vaikeaa, Salo jatkaa.

-       Ensin pitää saada sähköt, että pääsee korjaamaan muita vikoja. Koko henkilöstömme odottaa nyt, että tilanne paranee ensin muiden asioiden osalta ja sitten on meidän vuoromme laittaa tietoliikenneyhteydet kuntoon, Salo tietää.

Eltel Rataverkkojen asentajat työskentelivät kolmessa vuorossa, jotta junat saatiin kulkemaan. Myös rataverkkojen päälle oli kaatunut puita ja katkaisseet ratasähköjä. Junat saatiin liikenneviraston tiedotteen mukaan kulkemaan normaalisti jo pari päivää myrskyn jälkeen. 

Lisätietoja:  toimitusjohtaja Juha Luusua p. 040 - 3113005