Eltel allekirjoitti usean miljoonan euron arvoisen sopimuksen Fingridin kanssa

Eltel Voimansiirto Suomi ja Fingrid ovat allekirjoittaneet 26.4.2011 sopimuksen 400 kV voimajohtojen ukkosjohtimien vaihdosta vuosina 2011–2012.

Sopimus sisältää 1100 km ukkosjohtimien vaihtoa, josta 400 km on ns. valokuitu-ukkosjohdinta (OPGW). Nämä viisi Pohjois-Suomessa sijaitsevaa Fingridin voimajohtoa ovat tärkeä osa Suomen ja Ruotsin välistä sähkön siirtoyhteyttä. Sovittujen keskeytystavoitteiden saavuttaminen on sopimuksen keskeisimpiä asioita. Keskeytysten aikana voimajohdot ovat poissa käytöstä.

Vanhojen teräsukkosjohtimien vaihdon syynä on vaarajännitteiden rajoittaminen johtojen läheisyydessä. Uusi johdintyyppi on nykyään johdoilla käytettävä terässeosalumiinijohdin. Tietyillä alueilla valokuitu-ukkosjohdinta käytetään kommunikaatioyhteyksien parantamiseen.

"Uusi sopimus on kolmas Eltel Voimansiirto Suomen Fingridille toteuttama ukkosjohtimien vaihtourakka. Kahden edellisen projektin kaikki keskeytystavoitteet saavutettiin onnistuneesti. Asiakas arvosti myös Eltelin toimittaman materiaalin ja asennustyön korkeaa laatua. Viimeksi valmistuneessa projektissa Eltelin suoritus saavutti 26 pistettä, kun maksimipistemäärä Fingridin projektiarvioinnissa on 29 pistettä. Näin ollen Fingrid luokittelee Eltelin “viiden tähden” toimittajaksi”, kertoo Voimansiirto Suomen johtaja Tapio Leskinen.

Tämän uuden urakan valmistumisen jälkeen Eltel on vaihtanut Fingridin voimajohdoissa ukkosjohtimia yhteensä 2350 km, joista noin 600 km on ollut valokuitu-ukkosjohdinta. Ukkosjohtimien vaihtoon on kokeiltu myös jännitetyömenetelmää yhdellä 24 km pitkällä osuudella. Tällöin johto oli jännitteetön, mutta käytetyt työmenetelmät täyttivät kaikki jännitetyön vaatimukset.

Näiden projektien toteuttamisessa Eltel on käyttänyt Voimansiirron asennustyöryhmiä sekä Suomesta että Puolasta.

Lisätietoja:
Tapio Leskinen, puh. +358 40 311 3316, tapio.leskinen@eltelnetworks.com